FB FB YouTube Контакти
Національний реєстр
Всеукраїнський реєстр пацієнтів з життєвозагрозливими захворюваннями серця

МЕНЮ

Контроль артеріального тиску

Успіх в лікуванні більшості серцево-судинних захворювань, в тому числі аритмій, багато в чому залежить від пацієнта. Коли лікар говорить про зміну способу життя, пацієнти воліють пропустити цю формальність і відразу перейти до «чудо-пігулки» або «чудо-операції». Це не формальність а 70% успіху. Треба бути відвертими і усвідомити, що не існує  курсу лікування, тривалістю в тиждень або місяць, після якого можна забути про стан який в побуті називають «гіпертонія» або «гіпертонічна хвороба». Коректний медичний термін  -  первинна артеріальна гіпертензія. Скоріше «гіпертонія» це спосіб життя, коли Ви виконуючи певні рекомендації будете жити довше та краще.

Які значення артеріального тиску можна вважати нормою?  Раніше вважалось, що з віком артеріальний тиск може бути вищим і це можна розглядати як норму, так званий «робочий тиск». Дане твердження є хибним. Принцип простий – хто має підвищення артеріального тиску живе менше, і чим більше значення підвищення, тим більше ризик виникнення інфарктів, інсультів, аритмій тощо. Відповідно до рекомендацій європейського товариства кардіологів рівень артеріального тиску має наступні градації:

Категорія

Систолічний (мм.рт.ст.)

 

Діастолічний (мм.рт.ст.)

Оптимальний

< 120

та

< 80

Нормальний

120 – 129

та/або

80 - 84

Високий нормальний

130 - 139

та/або

85 - 89

Гіпертензія (1-го ступеня)

140 - 159

та/або

90 - 99

Гіпертензія (2-го ступеня)

160 - 179

та/або

100 - 109

Гіпертензія (3-го ступеня)

≥ 180

та/або

≥ 110

Ізольована систолічна гіпертензія

≥ 140

та

< 90

Для простоти розуміння варто запам’ятати, що значення артеріального тиску більше 140/90 мм.рт.ст. для всіх людей, і більше 130/80 мм.рт.ст. для хворих на діабет – це проблема, яка потребує лікарського втручання. Артеріальний тиск ніколи не буває стабільним та однозначним, як в наведеній вище таблиці. Він завжди змінюється, в залежності від доби, фізичної активності, психоемоційного навантаження, прийому ліків тощо. Тому, важливо перед прийомом ліків, а це відбувається 1-2 рази на добу  і певний час, проводити вимір артеріального тиску та заносити його значення в щоденник контролю артеріального тиску. Пацієнт разом з лікарем зможе оцінити коливання артеріального тиску та визначитись з необхідністю корекції подальшої терапії.

Під зміною способу життя мається на увазі цілий перелік завдань та правил для пацієнта. Основними з яких являються:

Відмова від паління.  У курців ризик розвитку ускладнень зростає в 7-8 разів. Викурена цигарка викликає звуження судин та підйом артеріального тиску на 20-30 мм. рт. ст., яке триває до 30 хвилин. Ризик розвитку аритмій та інфаркту міокарда зростає в залежності від кількості щоденно викурених цигарок. Нікотин викликає збільшення вивільнення катехоламінів – речовин схожих за дією на адреналін, які, в свою чергу, призводять до підвищення ризику виникнення аритмій. Радикали окису вуглецю та кисню, що виділяються під час куріння  викликають гіпоксію (недостачу кисню), яка викликає аритмію. За результатами британського спостереження за 7735 пацієнтами встановлено, що паління також є незалежним фактором ризику розвитку раптової серцевої смерті. Хоч і не настільки значимим, як високий рівень холестерину чи наявність структурної патології серця.

Корекція ваги тіла. Прагнення повернутись до нормальної ваги тіла не залишається без нагороди. Зменшення надлишкової ваги тіла на кожні 10 кілограм знижує артеріальний тиск на 5-20 мм. рт. ст. без будь-яких інших додаткових заходів. Ожиріння пов'язане з підвищеним ризиком захворюваності, раптової смерті, а також зниженням очікуваної тривалості життя людини. При ожирінні зростає ризик виникнення цукрового діабету, деяких видів раку, нічного апное, аритмій серця.

Обмеження вживання алкоголю. Не більше «однієї дози» на день. Коли говорять про кількість дозволеного алкоголю, будь то в аспекті впливу на здоров’я чи обмежень в керуванні автотранспортом згадують про «одну дозу» або «один дрінк» (one drink, англ.). Одна доза – це біля 14 грам чистого спирту. Вона може міститись в різних об’ємах алкогольного напою:

- Невелика пляшка пива, 330 грам (4,5 – 5% спирту)
- Бокал сухого вина, 140 грам (9 – 12% спирту)
- 40 грам горілки, віскі, коняку тощо (40% спирту)

Існують спостереження, які показують що помірне вживання алкоголю може знижувати артеріальний тиск. Але це не більше п’яти «доз» на тиждень для жінок, і десяти «доз» для чоловіків.

Про вплив надмірного вживання алкоголю на серце та здатність викликати аритмії відомо давно. Після вихідних та святкових днів різко збільшується кількість пацієнтів з аритміями. Так ще в 1978 році Етінгер ввів термін «синдром святкового серця». Науковці провели дослідження, в якому оцінювалися епізоди порушення серцевого ритму у 24 осіб, які не мали жодних клінічних ознак серцево-судинних захворювань. Досліджувані багато та регулярно вживали алкоголь. Крім того, вони брали участь у вихідних або святкових випивках. Надмірне вживання алкоголю викликає порушення серцевого ритму, найчастіше це екстрасистолія та пароксизми фібриляції передсердь. Як правило, після припинення зловживання аритмії припинялись або переходили в легші форми.

Дієта. Маючи проблеми з артеріальним тиском варто задумуватись скільки, чого та коли Ви їсте. Основний постулат – більше овочів та фруктів. Збільшити споживання продуктів які містять більше калію, кальцію, магнію. Окремо існують продукти з особливою здатністю знижувати артеріальний тиск:

Рекомендовано зменшити споживання кухонної солі до 5-6 г на добу. Як цього досягти? Пораховано що звичайне споживання солі становить від 9 до 12 г на добу. Щоб скоротити прийом вдвічі не варто відмовлятись від смачної їжі. Треба менше солити під час приготування і при потребі досолювати за столом. Кришталики солі які в нерозчиненому вигляді потрапляють на смакові рецептори в ротовій порожнині дають відчуття що їжа солоніша ніж є насправді. Хоча варто задумуватись перед вживанням продуктів консервованих способом соління – овочі, риба, м'ясо, сало. Доведений причинно-наслідковий зв'язок між споживанням кухонної солі та підвищенням артеріального тиску. Сіль «притягує та затримує» рідину в організмі, викликає спазм судин. В проведених дослідженнях показано, що зниження споживання солі до 5 г на добу має скромний вплив на зниження артеріального тиску у здорових людей - 1-2 мм рт.ст. Разом з тим, у людей з підвищеним артеріальним тиском ефект більш виражений -  4-5 мм рт. ст. Цікавий факт, що ефект від обмеження кухонної солі більше виражений у афроамериканців, людей похилого віку, у осіб з цукровим діабетом, метаболічний синдром або хронічною хворобою нирок.

Фізична активність. Дослідження свідчать що регулярні фізичні навантаження корисні як для профілактики, так і для лікування гіпертонії і знижують ризик раптової смерті на 20%. Особливо корисні так звані аеробні навантаження – фітнес, біг, плавання, велосипед.  Регулярні фізичні навантаження здатні зменшувати артеріальний тиск на 2-3 мм. рт. ст. у здорових людей, і на 5-7 мм. рт. ст. у пацієнтів з гіпертензією. Ізометричні вправи, такі як важка атлетика, не рекомендуються, як такі що потенційно здатні підвищувати артеріальний тиск.

Ну і звичайно, не забувайте чітко виконувати всі рекомендації Вашого лікаря, який є союзником в боротьбі за довголіття.




Всеукраїнський реєстр пацієнтів з життєвозагрозливими захворюваннями серця
Угода користувача про використання сайту та програмного забезпечення
Угода про конфіденційність та захист персональних даних
Перевірити або завантажити сертифікат