FB FB YouTube Контакти
Національний реєстр
Всеукраїнський реєстр пацієнтів з життєвозагрозливими захворюваннями серця

МЕНЮ

Часті питання про імплантований ШВРС (кардіостимулятор)

Коли після імплантації електрокардіостимулятора (ШВРС) можна відвідувати сауну?

Зазвичай рана зовні заживає за два тижні. Підшкірна кишеня (ложе), де розміщений ШВРС потребує більше часу – 3-4 тижні. Безпечно відвідувати сауну можна через 4 тижні. Разом з тим, лікар може подовжити ці терміни, якщо були якісь фактори які уповільнювали загоєння рани.

Як отримати бюджетний (безкоштовний) електрокардіостимулятор (ШВРС)/ІКД?

Це можливо. Очікувана вірогідність отримати бюджетний ШВРС – 50%. Щорічно, міністерство охорони здоров’я України, а останні роки і деякі обласні департаменти охорони здоров’я, проводять закупівлю виробів медичного призначення. В цей перелік входять ШВРС, інколи ІКД. Часто буває так, що закуплених приладів вистачає на 5-7 місяців, або відсутній тип ШВРС, який необхідний при даній хворобі. Покази до імплантації електрокардіостимулятора часто бувають терміновими і пацієнт не в змозі очікувати дні а то й місяці.

Щодо ІКД або ресинхронізаційних ШВРС (CRT) – ці прилади значно дорожчі і їх закуповують одиниці і не всі області. Очікувана вірогідність отримати бюджетний ІКД – 10%. Збільшити шанси на отримання бюджетного ІКД або ресинхронізаційного ШВРС можна, якщо Ваш лікар занесе Вас у Реєстр пацієнтів з життєвозагрозливими захворюваннями серця.

В будь-якому випадку запитайте фахівця у Вашому регіоні про таку можливість. Алгоритм рішення наступний: консультація кардіолога або лікаря-аритмолога, заключення з діагнозом, показами до операції та рекомендованим типом ШВРС або ІКД; звернення в обласний департамент охорони здоров’я (відповідно до прописки). Часто закуплені прилади передають на баланс в обласні лікарні або обласні кардіологічні диспансери.




Всеукраїнський реєстр пацієнтів з життєвозагрозливими захворюваннями серця
Угода користувача про використання сайту та програмного забезпечення
Угода про конфіденційність та захист персональних даних
Перевірити або завантажити сертифікат