FB FB YouTube Контакти
Національний реєстр
Всеукраїнський реєстр пацієнтів з життєвозагрозливими захворюваннями серця

МЕНЮ

Кріоабляція при фібриляції передсердь

Кріоабляція зарекомендувала себе як безпечна та ефективна технологія. Охолодження видаляє тепло із тканини викликаючи її замороження, і знову ж таки, руйнує вогнище аритмії або створює бар’єр для розповсюдження аритмії на все серце.

Початковий етап процедури радіочастотної і кріоабляції схожий. Виконується доступ в ліве передсердя (трансвенозний доступ через нижню порожнисту вену із послідуючою пункцією міжпередсердної перетинки). Процес електричної ізоляції легеневої вени відрізняється. При кріоабляції балон підводиться до гирла вени на спеціальному діагностичному провіднику-катетері. Балон роздувається до повного розкриття та щільного прилягання до стінок легеневої вени, тимчасово перекриваючи кровотік по ній на час абляції. Наносяться холодові (кріо) впливи. Рідкий стиснутий N2O надходить із кріо консолі (установки для кріоабляції) до катетера, відбувається випаровування N20 і абсорбція тепла із оточуючих тканин, тепловий газ відводиться в зворотньому напрямку до консолі, багатоступеневі системи безпеки контролюють виток газу з системи. Процедура “замороження” триває 2 – 4 хвилини, при чому температура балону досягає -40оС По закінченню процедури балон здувається, відновлюється кровотік по вені. За допомогою спеціального циркулярного катетера, який реєструє електричну активність легеневої вени, підтверджується ефективність кріоабляції.

В ході процедури проводиться послідовна ізоляція всіх легеневих вен. На відміну від поточкової радіочастотної абляції, циркулярне пошкодження навколо легеневих вен проходить за один прийом. Це дозволяє отримати рівномірне пошкодження із рівними межами, яке забезпечує стійкий та довготривалий ефект (низький ризик відновлення (рецидиву) аритмії після процедури).

Методика кріобалонної абляції гирла легеневих вен ефективна, тривалість процедури менша ніж при радіочастотній ізоляції. Процедура кріоабляції добре переноситься пацієнтом за рахунок мінімізації больових відчуттів під час нанесення пошкодження. До недоліків слід віднести неможливість адаптувати кріобалон до всіх анатомічних варіантів будови лівого передсердя, неможливість нанесення пошкоджень поза гирлом легеневих вен.

Як показало дослідження “Fire and Ice” (2016), кріоабляція і радіочастотна абляція в рівній мірі ефективні при пароксизмальній ФП. В сучасній статистиці щорічно абляція проводиться лише незначній частині пацієнтів із пароксизмальною ФП. Головним чином це обумовлено технічною складністю проведення радіочастотної абляції. Навпроти, кріоабляція є суттєво більш простою в застосуванні методикою. Автори дослідження стверджують, що отримані результати будуть сприяти тому, що інтервенційні втручання перестануть виконуватись тільки у вузькоспеціалізованих клініках і стануть доступними лікарям із менш високим рівнем підготовки. Якщо абляцію фібриляції передсердь можна буде проводити легко і з достатнім рівнем безпеки, то ,ймовірно, лікування буде отримувати більша кількість пацієнтів і можливо на більш ранніх стадіях захворювання.

В 2018 році опубліковані проміжні результати дослідження “CABANA”, де порівнювалась ефективність антиаритмічної терапії та абляції. Дане спостереження підтвердило основні постулати: абляція покращує якість життя пацієнтів, зменшує кількість нападів аритмії, госпіталізацій з приводу фібриляції передсердь та загострення проявів серцевої недостатності. Разом з тим не впливає на тривалість життя та ризик розвитку ішемічного інсульту. Тому, абляцію, як радіочастотну, так і кріо, доцільно проводити виключно пацієнтам з вираженими симптомами пов’язаними з фібриляцією передсердь.  

Рішення про вибір методу лікування приймається спеціалістами експертних аритмологічних центрів (центри де проводяться всі види абляцій), в залежності від форми фібриляції передсердь та результатів додаткових методів досліджень (холтерівське моніторування ЕКГ, ЕхоКГ, компютерна томографія тощо).




Всеукраїнський реєстр пацієнтів з життєвозагрозливими захворюваннями серця
Угода користувача про використання сайту та програмного забезпечення
Угода про конфіденційність та захист персональних даних
Перевірити або завантажити сертифікат