FB FB YouTube Контакти
Національний реєстр
Всеукраїнський реєстр пацієнтів з життєвозагрозливими захворюваннями серця

МЕНЮ

Чого чекати від катетерної абляції

Якщо лікар рекомендує радіочастотну абляцію (РЧА), це означає, що даний метод лікування найбільш ефективний та безпечний при вашій аритмії.

Для більшості пацієнтів яким проводилась РЧА, це повне відновлення нормального ритму роботи серця, або довготривала відсутність епізодів аритмії.

РЧА досить безпечна і неасоційова з серйозними ускладненнями. Загальний ризик ускладнень близько 0,5-1,2%, що значно нижче в порівнянні з апендектомією – 12%.

Підготовка до РЧА

- лікар повідомить прийом яких препаратів вам потрібно припинити (щоб вони не приховали аритмію під час операції)
- призначить перелік необхідних діагностичних процедур та аналізів (для зменшення ризику ускладнень)
- поголити місця де буде проводитись місцева анестезія та прокол судин
- звичайно лікар рекомендує не їсти за 6-8 годин до операції

Операція радіочастотної абляції.

Звичайно операція триває 2-4 години. Під поверхневим внутрішньовенним наркозом (загальний наркоз необхідно проводити тільки дітям) та місцевою анестезією виконуються 2-3 проколи в судинах, через які під рентгеноскопічним контролем в серце заводяться електроди. Оскільки внутрішня поверхня судин та серця не мають больових рецепторів, то цей момент не супроводжується больовими відчуттями. Спеціальними електродами розміщеними в порожнинах серця проводиться електрофізіологічне обстеження (вивчаються індивідуальні властивості нервової системи серця). В цей момент пацієнт може відчувати перебої в роботі серця.

Після знаходження аритмії та вивчення її механізму, якщо дане порушення ритму усувається радіочастотною енергією приступають до абляції зони аритмії. На кінчик електроду подається радіочастотна енергія, яка викликає місцевий опік і руйнує зону аритмії. Через 20-30 хвилин проводиться контрольне тестування, якщо аритмії нема – процедуру завершено.

Після операції можна їсти через 1 годину. Лікар попросить вас лежати в ліжку 10 годин з пов’язкою на нозі, в місці проколів (щоб не було кровотечі). Після цього часу проводиться контрольна електрокардіографія та ви можете бути виписані з стаціонару.  

Катетерна абляція при фібриляції передсердь

Катетерне лікування фібриляції передсердь бере свій початок із 1998 року, після публікацій дослідників із групи Michel Haissaguerre про перший успішний досвід лікування пацієнта із трігером (електричною активністю, яка запускає пароксизм фібриляції передсердь) із структур легеневих вен (чотири судини через які кров потрапляє в ліве передсердя).

Різні види впливу використовуються для проведення абляції (пошкодження місця аритмії) – радіочастотна енергія, кріо (замороження), лазер, ультразвук тощо. За послідуючі роки більшість виконаних процедур проведені із використанням радіочастотної енергії. Основною метою процедури є електрична ізоляція гирла легеневих вен, де розміщені пускові (трігерні) зони фібриляції передсердь, від здорових тканин лівого передсердя.

Радіочастотна абляція найбільш розповсюджена методика. Має багаторічний досвід використання, придатна для лікування багатьох аритмій шляхом нанесення радіочастотної енергії, яка викликає місцевий опік і руйнує зону аритмії або створює бар’єр для розповсюдження впливу аритмічного вогнища на все серце. Лінійні радіочастотні впливи формуються шляхом нанесення послідовних точкових аплікацій.

Із 2012 пору в США офіційно визнано два способи абляції при фібриляції передсердь (електричної ізоляції легеневих вен): точкові впливи (point by point)  радіочастотної енергії, які в кінцевому результаті формують лінію і кріобалонну абляцію (кріоабляцію). Для лікування пацієнтів з симптоматичною фібриляцією передсердь дані методики рекомендовані як безпечні та ефективні, відповідно до настанов Європейського товариства кардіологів (ESC, 2016).

Катетерна абляція

Кріоабляція




Всеукраїнський реєстр пацієнтів з життєвозагрозливими захворюваннями серця
Угода користувача про використання сайту та програмного забезпечення
Угода про конфіденційність та захист персональних даних
Перевірити або завантажити сертифікат