FB FB YouTube Контакти
Національний реєстр
Всеукраїнський реєстр пацієнтів з життєвозагрозливими захворюваннями серця

МЕНЮ

Віддалений моніторинг імплантованих пристроїв

Нова генерація ШВРС, ІКД та кардіомоніторів різних виробників мають можливість під'єднуватись до системам дистанційного моніторування пацієнта.

В 2001 році Biotronik вперше в сполучених штатах зареєстрував систему дистанційного моніторування – Home Monitoring. Medtronic в 2005 році зареєстрував систему CareLink, Boston Scientific в 2006 Latitude, St. Jude Medical (зараз Abbott) розвиває цей напрямок з 2007 року.

На 2020 рік світ має більше ніж 15-ти річний досвід розвитку даної технології, удосконалюються процеси, відпрацьовується портативність та зручність у використанні, зростає доступність пацієнтів з імплантованими ШВРС та ІКД до даної послуги. Але варто пам’ятати, що системи кожної компанії сумісні виключно з приладами даної компанії. Комунікатор кожного пацієнта є індивідуальним, не може передаватись іншому пацієнту і не буде працювати з іншими приладами навіть в межах виробів однієї компанії.

Системи дистанційного моніторування ШВРС та ІКД дозволила покращити надання медичної допомоги без додаткового залучення кваліфікованого персоналу. Необхідність в особистій зустрічі з лікарем виникає тільки при виникненні проблем, або необхідності зміни налаштувань в імплантованому приладі. Останнім часом з’ясувалась ще одна перевага даних технологій – мінімізація контактів під час пандемій. Ситуація, що вимагає мінімізації соціальних контактів, особливо осіб старшої вікової групи з додатковими супутніми захворюваннями, спрямованості всіх ресурсів на боротьбу з пандемією, виникають інші очевидні ризики у пацієнтів з аритміями та імплантованими пристроями. Відсутність можливості динамічного спостереження лікаря - аритмолога, обмеження пересування і можливості візиту до фахівця, збільшення ризику фактів самолікування можуть призводити до несвоєчасного отримання кваліфікованої допомоги і розвитку життєвозагрожуючих ситуацій у пацієнтів з імплантованими пристроями.

Консенсусом спеціалістів США (Heart Rhythm Society, American College of Cardiology і American Heart Association) прийняті рекомендації по електрофізіології в період пандемії Covid-19: Рекомендації для Електрофізіологів під час COVID-19 пандемії

«Значна кількість пацієнтів з імплантованими пристроями підключена до дистанційного моніторингу даних, який залишається потужним інструментом для контролю серцевого ритму на відстані. Поточні рекомендації надають дистанційному моніторингу рекомендацію класу I(найвищий рівень) для рутинного використання у пацієнтів з імплантованими пристроями. У розпал пандемії в більшості випадків слід використовувати дистанційний моніторинг, щоб зменшити потребу в планових візитах в клініку. За можливістю рекомендується підключати до дистанційного моніторингу пацієнтів, які до сьогоднішнього дня не були підключені до системи»

Віддалений моніторинг імплантованих пристроїв (ШВРС, ІКД, кардіомонітор) забезпечує зручний доступ до інформації Вашому лікарю, яка дозволяє йому:

Безперервно контролювати стан серця, не вдаючись до особистого візиту в клініку (за винятком випадків, коли це необхідно);

Дистанційне моніторування ШВРС та ІКД дозволяє отримувати інформацію про основні параметри роботи пристрою, в тому числі залишковий заряд батареї, показники цілісності електродів. Інформацію про роботу серця – епізоди аритмії, спрацьовування ІКД та види терапій, які були для цього задіяні. Деякі електрокардіостимулятори та ІКД мають функцію моніторування прогресування серцевої недостатності (OptiVol 2.0 “Medtronic”) методом моніторування «накопичення рідини в легенях», що дає можливість вчасно змінити лікування та запобігти госпіталізації в клініку.

Контролювати роботу імплантованого кардіологічного пристрою;

Дистанційне моніторування ШВРС та ІКД дозволяє тільки отримувати дані. З метою захисту пацієнта та забезпечення максимальної безпеки дана технологія не передбачає можливості будь-яких змін в налаштуваннях, або вимкнення ШВРС. Перепрограмувати ШВРС можливо виключно під час особистого візиту пацієнта в клініку.

Отримувати інформацію з імплантованого кардіологічного пристрою за потреби;

Інформація передається лікарям в трьох випадках:
- планова передача (визначається лікарем);
- передача по встановленим критеріям, накшталт пульс менше 30 уд.хв, більше 200 уд.хв, затяжний напад аритмії (визначається лікарем);
- передача ініційована пацієнтом (у випадку виникнення незрозумілих симптомів).

Дистанційне моніторування дозволяє пацієнту почуватися більш впевнено та захищено:
- підтримувати зв‘язок зі своїм лікарем,навіть знаходячись вдома чи в подорожі;
- здійснювати закордонні подорожі, продовжуючи залишатися на зв‘язку завдяки глобальному доступу до мобільного зв‘язку, здійснюваному без додаткової оплати за допомогою мереж компанії Vodafone;
- приїжджати на прийом в лікувальний заклад тільки за потреби.

На 2020 рік в Україні доступна та функціонує тільки одна система дистанційного моніторування пацієнтів з ШВРС та ІКД - MyCareLink від компанії Medtronic.

Монітор пацієнта MyCareLink від компанії Medtronic - це сучасний пристрій, в якому використовується глобальна стільникова технологія мобільного зв‘язку, яка дозволяє Вам швидко і без проблем надсилати інформацію своєму лікарю.

Деякі факти про систему віддаленого моніторингу:

На сьогоднішній день сотні тисяч пацієнтів в 45 країнах, яким імплантовано електрокардіостимулятори та ІКД відправляють зчитувальні з нього дані своєму лікарю, не виходячи з дому чи знаходячись у подорожі.

Віддалений моніторинг дає Вам впевненість у тому, що Ваш лікар в будь-який час незалежно від Вашого місцезнаходження отримує важливу інформацію, яка дозволяє контролювати стан Вашого серця.

Інформація надходить на захищений веб-сайт для подальшої передачі Вашому лікарю, тому Ви можете бути впевненими в її захищеності.

Зручно користуватися

Просто, ергономічно та інтуїтивно - зрозуміло. Чіткий анімаційний дисплей монітора MyCareLink керує Вашими діями в процесі передачі даних.

Завдяки простим вказівкам, які відображаються на екрані, Ви можете з легкістю під‘єднати монітор до джерела живлення і негайно приступити до його використовування.

Зручно брати у подорож

Невелика вага монітору робить його зручним для використання у подорожі.

Подорожуйте зі спокійною душею, знаючи, що Ви можете без зусиль зв‘язатися зі своїм лікарем практично з будь-якої точки земної кулі.

Зручно бути на зв‘язку

Стільникова технологія мобільного зв‘язку монітору імплантованих електрокардіостимуляторів та ІКД дозволяє Вам підтримувати зв‘язок зі своїм лікарем. Немає потреби в міський телефонній лінії і навіть у мобільному телефоні.

Для того, щоб монітор міг відправляти Вашому лікарю інформацію з Вашого пристрою, достатньо знаходитися в зоні дії мобільного зв‘язку.




Всеукраїнський реєстр пацієнтів з життєвозагрозливими захворюваннями серця
Угода користувача про використання сайту та програмного забезпечення
Угода про конфіденційність та захист персональних даних
Перевірити або завантажити сертифікат