FB FB YouTube Контакти
Національний реєстр
Всеукраїнський реєстр пацієнтів з життєвозагрозливими захворюваннями серця

МЕНЮ

Імплантований кардіомонітор

В аритмології синкопе вважається одним з найнебезпечніших симптомів. Відповідно до медичного визначення, синкопе - транзиторна втрата свідомості викликана транзиторною глобальною гіпоперфузією мозку. Характеризується раптовістю, короткотривалістю та спонтанним повним розрішенням. На доступній мові, це короткочасна втрата свідомості викликана раптовим припиненням кровопостачання головного мозку. Проблема полягає в тому, що з медичної точки зору, деякі втрати свідомості (синкопе) являються безпечними, не дивлячись на повторення епізодів протягом життя, а деякі – життєвозагрозливими. Останні види синкопе є ознакою серйозних проблем в організмі. У людини немає жодної гарантії повернутись до тями після чергової втрати свідомості. Синкопе може бути ознакою розвитку раптової серцевої смерті.

Виникнення епізодів втрати свідомості потребує ретельного обстеження. Діагностичний пошук направлений на відокремлення життєвозагрозливих синкопе, які потребують активної лікувальної тактики. Важливо встановити першопричину, і дати відповідь на питання: “Де локалізована проблема, в серці або в головному мозку?”. Тому, обстеження часто проводиться в тісній співпраці кардіолога та невропатолога.

Алгоритм діагностичного пошуку регламентується рекомендаціями Європейського товариства кардіологів, Європейської асоціації серцевого ритму:

- діагностика та лікувальна тактика при синкопе, 2009 EHRA/HRS Syncope;

- покази до електрокардіостимуляції та ресинхронізаційної терапії, 2013 EHRA/HRS Cardiac Pacing and Cardiac Resynchronization Therapy;

- експертний консенсус по діагностиці, стратифікації ризику та лікувальній тактиці при шлуночкових тахікардіях, 2014 EHRA/HRS/APHRS Expert Consensus on Ventricular Arrhythmias;

- ведення пацієнтів з шлуночковими тахікардіями та профілактика раптової серцевої смерті, 2015 ESC Management of Patients with Ventricular Arrhythmias and Prevention of Sudden Cardiac Death.

В залежності від того, як часто виникають симптоми у пацієнта, пов’язані з порушенням серцевого ритму чітко визначено діагностичні процедури покликані встановити зв'язок симптомів з показниками роботи серця.

постійні симптоми запис ЕКГ
щоденні симптоми 24 годинне холтерівське(добове) моніторування ЕКГ
симптоми виникають кожні 2-3 дні холтерівське(добове) моніторування ЕКГ на протязі 48-72 годин
сипптоми виникають щотижня 7-и денне холтерівське(добове) моніторування ЕКГ або подійне моніторування
симптоми виникають щомісяця 14-30 денне подійне моніторування
симптоми виникають рідше ніж один раз на місяць кардіомонітор, що імплантується

Кардіомонітор, що імплантується, IPM (Implantable Cardiac Monitor) – мініатюрний прилад, який імплантується під шкіру грудної клітки пацієнта. Своєрідний «чип», вживлення якого дозволяє постійно контролювати електричну активність серця.

Втричі менший за міні пальчикову батарейку (ААА)
Тривалість безперервної роботи більше трьох років
Розумні алгоритми визначення порушень серцевого ритму
Можливість проведення МРТ-дослідження з навантаженням до 3 Тесла
Малоінвазивна процедура імплантації та видалення

Після проведення імплантації прилад може автоматично записувати в пам'ять епізоди порушення серцевого ритму. Також, пацієнт за допомогою зовнішнього активатора (прилад розміром з брелок для ключів) може примусово зафіксувати ЕКГ під час незрозумілих симптомів, які викликають занепокоєння.

Інформація записана в пам'ять кардіомонітора може бути завантажена та інтерпретована лікарем під час візиту в клініку. Сучасні моделі кардіомоніторів мають можливість постійно підтримувати зв’язок з клінікою. Це здійснюється шляхом періодичної передачі даних з кардіомонітора до домашньої станції, з якої, через мобільний додаток в телефоні та інтернет дані передаються безпосередньо в клініку. 




Всеукраїнський реєстр пацієнтів з життєвозагрозливими захворюваннями серця
Угода користувача про використання сайту та програмного забезпечення
Угода про конфіденційність та захист персональних даних
Перевірити або завантажити сертифікат