FB FB YouTube Контакти
Національний реєстр
Всеукраїнський реєстр пацієнтів з життєвозагрозливими захворюваннями серця

МЕНЮ

Імплантований кардіовертер-дефібрилятор - часті запитання

Як часто перевіряти імплантований кардіовертер-дефібрилятор?

Зазвичай графік перевірки виглядає наступним чином: наступний день після імплантації, перед випискою з клініки, 1 тиждень, 2 тижні, 1 місяць, 2 місяці, в подальшому кожні 4-6 місяців. В більшості областей України можна перевірити імплантований пристрій попередньо зв’язавшись з представниками спеціалізованих аритмологічних відділень. При спрацьовуванні кардіовертера-дефібрилятора або появі звукового сигналу ІКД рекомендована позачергова перевірка. Варто відмітити, що сучасні моделі ІКД мають алгоритм автоматичного, щоденного контролю життєво важливих параметрів та при їх відхиленні від норми починають подавати щоденний тридцяти секундний звуковий сигнал, яким сигналізують необхідність негайного звернення до лікаря. Серед параметрів які моніторує ІКД такі як, заряд батареї, час зарядки конденсатора, цілісність електродів, кількість нанесених розрядів для припинення аритмії, відключення терапії.

Яка тривалість роботи приладу?

Розрахункова тривалість функціонування сучасних кардіовертерів-дефібриляторів складає 5-7 років. Процес розрядки батареї має нелінійний характер. На початку роботи приладу (перші роки) може здаватись що залишковий заряд залишається на сталому рівні. Далі, починається поступове його зниження, яке пришвидшується рухаючись до рекомендованого часу заміни приладу. При наближенні рекомендованого часу заміни ІКД лікар рекомендує частіше перевіряти прилад.

Щорічно батарея ІКД розряджається спонтанно на 3%, цей процес починається з моменту виготовлення приладу на заводі. Тому, не доцільно імплантувати прилади яким більше 3-5 років, або робити відповідну поправку в очікуваній подальшій роботі приладу. Щорічно близько 10% енергії споживається на роботу мікросхеми, постійний збір даних про роботу серця, стимуляцію тощо. Найбільше енергії споживає високоенергетична терапія (шок). Після одного “удару” тривалість роботи приладу зменшується на один місяць.

Проводячи операцію по заміні ІКД виконується розріз в зоні попередньо імплантованого корпусу ІКД, від’єднуються та перевіряються електроди, під’єднується новий прилад, зашивається рана. Варто пам’ятати, що батарея не підзаряджається та не замінюється окремо від всього приладу ІКД.

Як фізична активність впливає на тривалість роботи приладу?

Це міф. Хоча певний зв'язок між рівнем фізичної активності та використанням енергії батареї ІКД існує. Він настільки мізерний, що його варто ігнорувати. Якщо лікар не забороняє, помірна фізична активність може підтримувати нормальну роботу серця, призупинити прогресування хвороби, яка призвела до необхідності імплантувати ІКД. Зменшити необхідність втручання приладу в роботу серця, відповідно подовжити термін роботи ІКД.

Як працює імплантований кардіовертер-дефібрилятор?

Ваш ІКД безперервно контролює ритм вашого серця. Якщо ваше серце б'ється занадто швидко, ІКД наносить серію стимулів, або рятувальний електричний розряд (шок) щоб відновити нормальний ритм серця і запобігти раптовій серцевій смерті.

Також, ІКД може функціонувати як електрокардіостимулятор (ШВРС). У випадках якщо ваше серце б’ється занадто повільно, ІКД може допомогти поліпшити симптоми, пов’язані із низькою частотою серцевих скорочень.

Чи буде обмежена фізична активність після імплантації кардіовертера-дефібрилятора?

Загалом, пацієнти з ІКД повинні дотримуватися порад свого лікаря, щоб дотримуватись здорового способу життя. Пацієнт повинен пам’ятати, що операція проводиться не для того щоб в майбутньому обмежувати людину, а навпаки, максимально забезпечити можливість повернення до активного життя. Сам кардіовертер-дефібрилятор досить міцний і як правило, не чутливий до незначних травм грудної клітки, навіть над верхньою частиною ІКД. Проте, електроди, які від підшкірної ділянки (місце розміщення корпусу ІКД) йдуть до середини серця, проходять через тканини тулуба (грудної клітки) менш стійкі до ушкоджень та травм. З цієї причини ви повинні уникати повторюваних рухів з підняттям рук вище голови (стосується, в основному, занять в тренажерному залі та басейні) а також використання вібруючих інструментів (наприклад бензопила).

Чи безпечно керувати автотранспортом?

Загалом, пацієнт з імплантованим ІКД може безпечно керувати персональним автотранспортом, проте не може займатися перевезенням пасажирів на громадських та комерційних рейсах. В Українському законодавстві дане питання залишається не врегульованим. Відповідно до настанов європейського та американського товариства кардіологів (1998 та 2007 років, відповідно) рекомендації виглядають наступним чином:

Обмеження в керуванні автотранспорту приватного користування:

- Імплантація ІКД з метою первинної профілактики раптової серцевої смерті – 1 місяць;

- Імплантація ІКД з метою вторинної профілактики раптової серцевої смерті – 3 місяці;

- Після спрацьовування ІКД з приводу життєвозагрозливих аритмій – 3 місяці;

- Після помилкового спрацьовування ІКД – до моменту прийняття мір;

- Заміна ІКД - 1 тиждень;

- Заміна ендокардіальних електродів - 1 місяць.           

Керування автотранспортом комерційного призначення взагалі заборонено, в любі терміни.

Що робити коли прилад наніс електричний «шок»?

При перенесенні електричного «шоку» слід зв’язатися з Вашим лікарем та узгодити найближчу дату перевірки роботи приладу. Якщо прилад протягом доби тричі наносив «шок» даний стан називається аритмічним штормом. Він потребує виклику швидкої допомоги, госпіталізації в спеціалізований стаціонар та проведення відповідних лікувальних заходів для стабілізації стану. Перебуваючи в лікувальному закладі важливо пам’ятати, що аплікація (прикладання) магніту на грудну клітку, в зоні розміщення корпусу ІКД відключає лікувальні функції ІКД. Лікарі можуть проводити медикаментозну терапію, в разі необхідності користуватись зовнішнім кардіовертером-дефібрилятором.

Чи будуть мікрохвильові печі та інші прилади впливати на мій ІКД?

Звичайні побутові прилади (в т.ч. мікрохвильові печі) та мобільні телефони можуть використовуватись без жодних застережень. Пацієнти з кардіовертером-дефібрилятором повинні уникати потужних промислових електромагнітних полів та дугового зварювання.

Чи можу я проходити через службу безпеки аеропорту та електромагнітні рамки в супермаркетах?

Так, проходження електромагнітних пропускних пунктів не вплине на роботу Вашого ІКД, проте не слід затримуватись в середині електромагнітної рамки. При проходженні контролю в аеропорту слід мати з собою паспорт ІКД (у випадку втрати паспорту, Ви можете роздрукувати новий паспорт).

Поховання пацієнтів з ІКД.

Звичайне поховання тіла не потребує деактивації приладу та видалення системи ІКД.

Чи необхідно видаляти ІКД перед кремацією?

Так. Перед кремацією ІКД необхідно видалити. Прилад деактивується програматором та видаляється лікарем-патологоанатомом. Після вилучення, пристрій прийнято повертати виробнику на аналіз.

ІКД містить літієву батарею, її слід вийняти перед спалюванням для запобігання вибуху. Під час підвищення температури в герметичному корпусі ІКД виникає значний тиск, що призводить до вибуху силового елемента та конденсаторів під час спалювання.




Всеукраїнський реєстр пацієнтів з життєвозагрозливими захворюваннями серця
Угода користувача про використання сайту та програмного забезпечення
Угода про конфіденційність та захист персональних даних
Перевірити або завантажити сертифікат