FB FB YouTube Контакти
Національний реєстр
Всеукраїнський реєстр пацієнтів з життєвозагрозливими захворюваннями серця

МЕНЮ

Фібриляція передсердь

Фібриляція передсердь (миготлива аритмія) – одна з найбільш розповсюджених аритмій. Частіше зустрічається у людей старшого віку, разом з тим, її нерідко можна спостерігати і серед молодих. Якщо розглядати наше серце як “двигун”, то він має чотири камери, судини, по яким приходить та відходить від серця кров, клапани. Щоб “двигун” працював оптимально та надійно, все повинно працювати чітко та послідовно – це забезпечується власним “комп’ютером” серця – провідною системою серця. Саме вона визначає чіткість та послідовність роботи різних частин “двигуна”. Фібриляція передсердь – один з видів аритмії, при якій верхні камери серця – передсердя, втрачають здатність працювати синхронно та скоординовано. Різні ділянки передсердь скорочуються хаотично, і по суті, передсердя виключаються з роботи. Придумане природою чотирьохкамерне серце перетворюється на функціонально двокамерне.

Серце

Фібриляція передсердь проявляється почащеним нерівномірним серцебиттяя, що походить з верхніх камер серця (передсердь). Це перший симптом, і він найбільше лякає пацієнтів, тому що в нормі ми не відчуваємо роботу серця. Саме симптом “відчуття серця” або “відчуття безпричинного серцебиття” змушує людину шукати аритмолога – спеціаліста з діагностики та лікування аритмій. Фібриляція передсердь, зазвичай, призводить до швидкого неритмічного серцебиття (більше 100 ударів на хвилину), не пов’язаного з фізичним та емоційним навантаженням. Також виникають інші симптоми: швидка втомлюваність, погане перенесення фізичних навантажень, нестача повітря тощо. Насправді, ці симптоми мають великий емоційний та психологічний компонент, вони значно погіршують якість життя. Навіть зараз серед лікарів продовжуються дебати з приводу питання, як ці симптоми впливають на тривалість життя. А ось що не викликає дебатів та сумнівів, це ті факти, що аритмія виснажує серце та з часом призводить до розвитку серцевої недостатності та підвищує ризик утворення тромбів (згустків крові), які з током крові можуть мігрувати по організму до головного мозку та викликати інсульт. Ці два негативні явища, беззаперечно, є інвалідізуючими та такими, які вкорочують життя.

Діагноз фібриляція передсердь лікар може поставити за допомогою ЕКГ (електрокардіографії). ЕКГ – метод реєстрації електричної активності серця. В цих зубчиках лікар бачить, як працює “комп’ютер серця” та різні ділянки “двигуна”.

Нормальна робота серця

Фібриляція передсердь

 

Перший пароксизм (напад) фібриляції передсердь означає що у людини є схильність до даного виду аритмії. З часом ця схильність прогресує, напади стають частішими, тривають довше, знімаються важче. Особливо на початкових етапах схильності до аритмії, лікар не завжди на ЕКГ може побачити зміни. Так, як на ЕКГ поза нападом зміни відсутні. Для цього можуть знадобитись інші способи реєстрації ЕКГ, більш тривалі: добове (Холтерівське моніторування ЕКГ, може проводитись до 7-и діб), подійні та імплантовані кардіомонітори.

Деякі епізоди миготливої аритмії короткі (тривають кілька хвилин або годин - пароксизмальна форма аритмії), а інші можуть тривати дні і зніматися тільки за допомогою медичних заходів (персистуюча форма). В більшості випадків, з часом, фібриляція передсердь переходить в постійну форму. Цей процес може тривати від одного до 15-ти років та залежить від багатьох супутніх факторів. Прояви фібриляції передсердь та необхідні методи лікування сильно відрізняються у кожної людини. Всі вони направлені на те, щоб полегшити симптоми, відтягнути час, коли аритмія перейде в постійну форму та знизити ризик інсульту. 

Чому у мене є фібриляція передсердь?

Найбільш поширеною причиною фібриляції передсердь є тривале підвищення артеріального тиску (гіпертонічна хвороба). Гіпертонічна хвороба може безсимптомно тривати багато років. Пацієнти можуть говорити про "робочий тиск" та інше, оскільки такий стан тривалий час може залишатись без негативних симптомів. Разом з тим, процес запущено, тривале перевантаження серця починає виснажувати серце. Тому своєчасне виявлення гіпертонічної хвороби, контроль артеріального тиску та своєчасна реакція можуть врятувати від фібриляції передсердь та інших хвороб. Обструктивне нічне апное під час сну (хропіння та зупинка дихання вночі) також є поширеною причиною.

Іншими причинами можуть бути:

  • Старіння серця
  • Ішемічна хвороба серця
  • Захворювання клапанів серця
  • Серцева недостатність
  • Стрес серця після операції
  • Хвороби легень
  • Гормональні порушення (особливо в щитоподібній залозі)
  • Вживання алкоголю

У людей із схильністю до фібриляції передсердь існують провокуючі фактори, які можуть спричинити напад аритмії. Це алкоголь та статичне фізичне навантаження (підйом важких предметів). Відповідно, комбінація цих факторів збільшує ризик виникнення аритмії.  

Як діагностується фібриляція передсердь?

Фібриляція передсердь насправді дуже проста в діагностиці і встановлюється за допомогою електрокардіограми, як наведено вище. Для виявлення причини фібриляції передсердь потрібна ехокардіограма (ультразвукове дослідження серця) для пошуку уражень клапанів серця та оцінки серцевої недостатності; аналіз крові для перевірки функцій щитоподібної залози, ліпідного профілю крові та виявлення прихованого цукрового діабету; іноді - коронаровентрикулографії - дослідження, що дозволяє оцінити звуження судин, що кровопостачають серце. Іноді, якщо фібриляція передсердь (або симптоми, характерні для неї) швидко починається і швидко минає, може знадобитися Холтерівське добове дослідження серцевого ритму. Також це дослідження корисне  для того, щоб перевірити чи призначені ліки працюють належним чином, з'ясувати, як часто з’являється фібриляція передсердь та чи немає інших супутніх порушень ритму серця.

Які симптоми фібриляції передсердь?

Симптоми фібриляції передсердь значно відрізняються у різних людей. Деякі люди можуть не мати симптомів взагалі, навіть, коли частота серцевих скорочень досить значна (більше 120 уд/хв), інші - дуже драматичні, інколи, інвалідизуючі симптоми. В загальному, для фібриляції передсердь характерні такі симптоми:

  • Відчуття неправильного швидкого серцебиття
  • Втома і слабкість
  • Задишка
  • Біль або тиск у грудях
  • Запаморочення

Які ліки можуть полегшити симптоми фібриляції передсердь?

Є багато препаратів, які можуть полегшити симптоми миготливої аритмії. Кількість і дози необхідних ліків відрізняється від пацієнта до пацієнта, в залежності від багатьох чинників. Існує дві групи ліків, які поліпшують симптоми: ліки, які уповільнюють частоту серцевих скорочень при фібриляції передсердь, і ліки, які зупиняють фібриляцію передсердь.

Ліки, які знижують частоту серцевих скорочень: до них відносяться бета-блокатори (наприклад, метопролол або бісопролол), які працюють шляхом блокування адреналіну; блокатори кальцієвих каналів (наприклад, верапаміл) та дигоксин, дія яких полягає в сповільненні розповсюдження електричного збудження в серці.

Ліки, які зупиняють фібриляцію передсердь: їх називають "антиаритмічними препаратами", оскільки вони фактично припиняють аритмію і відновлюють нормальне серцебиття. Розповсюдженими антиаритмічними препаратами є аміодарон, пропафенон, флекаїнід та соталол.

Чому фібриляція передсердь збільшує ризик інсульту?

Фібриляція передсердь може викликати інсульт, ризик якого відрізняється у різних людей, він може зростати в п’ять разів в порівнянні з людьми без аритмії. Виникає ризик інсульту тому, що верхні камери серця (передсердя) при миготливій аритмії скорочуються хаотично. Це може призвести до нерівномірного току крові та утворенню згустів крові. Якщо згустки крові (тромби) відриваються від поверхні серця, вони можуть потрапляти в мозок і викликати інсульт. Тромби зазвичай (90% випадків) зустрічаються в області серця, що називається "вушко лівого передсердя", яке зображено на малюнку. В цій "кишенці" швидкість кровотоку особливо низька. Ризик інсульту при фібриляції передсердь добре вивчений. Розроблена система точного оцінювання, яка допомагає оцінити цей ризик. Нижче наведені фактори ризику інсульту та кількість балів, якій вони відповідають (так звана шкала CHA2DS2-VASc): 

  • Вік> 65 (1 бал)
  • Вік> 75 (2 бали)
  • Жіноча стать (1 бал)
  • Гіпертонія (1 бал)
  • Застійна серцева недостатність (1 бал)
  • Цукровий діабет (1 бал)
  • Перенесений інсульт або транзиторна ішемічна атака (2 бали)
  • Судинні захворювання (1 бал)

Які ліки можуть зменшити ризик розвитку інсульту?

Ризик інсульту від фібриляції передсердь зростає в залежності від того, скільки балів ви набрали за вказаною шкалою. Якщо ви набрали 0 по цій шкалі, то ризик дуже низький, і в більшості випадків для запобігання інсульту не потрібні жодні ліки. Якщо ви набрали 1, то використання розріджувача крові було б доцільним, але не зовсім необхідним. Ті, хто набрав 1 бал, повинні обговорити необхідність застосування препаратів для розрідження крові зі своїм лікарем. Пацієнти, які набрали 2 або більше балів, мають приймати розріджуючі препарати для запобігання інсульту. В даний час широко використовуються 3 препарати для розрідження крові та профілактики інсульту, пов'язаного з миготливою аритмією. Це варфарин, дабігатран (прадакса), ривараксобан (ксарелто). Між цими ліками є різниця, тому підбір препарату має здійснюватися разом з лікарем.

Ризик виникнення інсульту часто зважується проти ризику виникнення кровотечі на кроворозріджуючих препаратах. Іноді пацієнти, яким призначено лікування розріджувачами крові, просто не можуть приймати ці препарати через високий ризик кровотечі. У цій ситуації застосовуються альтернативні методи лікування. Часто пацієнти помиляються, коли думають що аспірин знижує ризик інсульту. Дійсно, раніше така група препаратів застосовувалась у пацієнтів з фібриляцією передсердь, але останні міжнародні рекомендації (2016 рік) показали, що аспірин незначно знижує ризик інсульту при дворазовому зростанні ризику кровотеч, а у людей старшого віку взагалі мізерний ефект. Тобто, лікування даною групою препаратів відійшло в історію. Аспірин використовується при інших серцево-судинних захворюваннях.

Які ще види лікування використовуються при фібриляції передсердь?

Кардіоверсія:

Ця процедура застосовується, щоб повернути серцебиття до нормального. Кардіоверсія може бути проведена за допомогою електричного розряду (електрична кардіоверсія) або за допомогою ліків (медикаментозна кардіоверсія). Ризик серйозних ускладнень при кардіоверсії дуже низький (менше 1%). Кардіоверсія є загальноприйнятою процедурою для зняття симптомів фібриляції передсердь. Важливо пам’ятати, що кардіоверсія не виліковує аритмію, а тільки знімає напад.

Радіочастотна абляція фібриляції передсердь (ізоляція легеневих вен):

У випадку виражених симптомів фібриляції передсердь, які обмежують якість повсякденного життя пацієнта, при пароксизмальній (рідше персистуючій) формі аритмії доцільно розглядати інвазивний метод лікування - радіочастотна абляція. Метод полягає у створенні складної віртуальної моделі серця, за допомогою тонких електродів (діаметр 1 мм), які заводяться в серце через судини на стегні та в шиї та радіочастотному відокремленні структур серця (легеневих вен), які заставляють битися серце неправильно. Абляція не потребує загальної анестезії, а її ефективність складає 70-75 %.

Штучні водії ритму серця (кардіостимулятори):

Коли частота серцевих скорочень при фібриляції передсердь не може бути уповільнена препаратами, може бути імплантований кардіостимулятор з метою уникнути зупинок серця, що виникають при збільшених дозах фармакологічних препаратів, при відновленні серцевого ритму або при супутній затримці проведення електричного збудження по серцю.

Закриття вушка лівого предсердя:

Коли людина має високий ризик інсульту від фібриляції передсердь, але не може (високий ризик кровотеч), або не хоче приймати препарат для розрідження крові, вушко лівого передсердя (місце, де найчастіше утворюються кров’яні згустки) може бути закрите або видалено хірургічно, що значно зменшує ризик інсульту.

Чи можна вилікувати фібриляцію передсердь?

В переважній більшості випадків- це прогресуюче захворювання. Медицина може відтягнути час переходу аритмії в постійну форму. Разом з тим, в світі наберає популярності хірургічне лікування фібриляції передсердь. Суть малоінвазивного втручання полягає в ізоляції легеневих (місць, де судини під’єднані до лівого передсердя). Саме з цього місця, в більшості випадків, починається аритмія. Доведена 70% ефективність даної методики. Ізоляція легеневих вен може проводитись за допомогою радіочастотної енергії та кріо (заморожуванням). Такі втручання проводяться виключно в експертних аритмологічних центрах досвідченою командою фахівців. Однак, треба пам’ятати, що медицина не взмозі зупинити старіння.

Як отримати безкоштовні ліки або препарати із знижкою, для лікування фібриляції передсердь?

На даний момент працює програма МОЗ України "Доступні ліки". Пацієнт може звернутись до дільничого лікаря, виписати відповідний рецепт на діючу речовину (міжнародна назва) з встановленого переліку, та звернутись в аптеку, яка приймає участь у програмі.

Важливо пам’ятати, що діюча речовина (міжнародна назва) може випускатись під десятками фірмових назв, які відрізняються якістю, ефективнісю та ціною. Самий дешевий препарат можна отримати безкоштовно, дорожчий - з доплатою.

Також, окремі фірми виробники самостійно впроваджують програми лояльності. Так компанія Баєр проводить програму “Здоров’я від Баєр” по збільшенню доступності антикоагулянта рівароксабану (Ксарелто) для профілакти ішемічного інсульту у пацієнтів з фібриляцією передсердь.

Дізнатись більше: www.xap.com.ua/ru/member




Всеукраїнський реєстр пацієнтів з життєвозагрозливими захворюваннями серця
Угода користувача про використання сайту та програмного забезпечення
Угода про конфіденційність та захист персональних даних
Перевірити або завантажити сертифікат